Bolile venerice
Bolile venerice sau bolile cu transmitere sexuala sunt afectiuni contagioase produse de microorganisme (bacterii, virusuri, ciuperci), transmise prin contact sexual genital, oral, anal.
In procent redus se opot transmite si in mod indirect prin contactul cu obiecte si instrumente infectate sau de la mama la fat ori prin transfuzii de sange infectat.
BTS. pot fi clasificate in 2 categorii:
a) majore: SIDA (infectie cu virus HIV), sifilis, gonoree sau blenoragie, sancrul moale, granulomul inghinal, linfogranulomatoza veneriana.
b) minore: infectii urogenitale, provocate de chlamidii, micoplasme, tricomonas, candida, herpes genital, vegetatii veneriene (negi), moluscum contagiosum, scabia, unele forme de hepatita virala.
Manifestarile clinice ale BTS variaza de la o afectiune la alta, insa apar cu precadere in zona genitala si invecinata, dar si in cavitatea bucala, pe piele, sistemul ganglionar limfatic, precum si modificari in sange in unele dintre bolile venerice.
Aceste afectiuni nu trebuie considerate rusinoase si prezentarea la primele semne de boala la medicul dermato-venerolog asigura succesul vindecarii, prevenind complicatiile care apar in lipsa unui tratament adecvat si care pot prejudicia sanatatea celor in cauza si a urmasilor.